W mojej lodówce zagościły borówki. I to naprawdę duża ilość :-) I jak zapewne domyślacie się w ciągu najbliższego tygodnia pojawi się trochę borówkowych przepisów :-) Oczywiście słodkich :-) Dzisiaj zaczynamy od przepisu trochę nietypowego. Borówki i ser pleśniowy? W sałatce ten zestaw świetnie smakuje. Za sprawą sera nie jest to dietetyczna sałatka, ale z pewnością taka, po której lekko nam po wstaniu od stołu. Sałatkę posypałam uprażonymi płatkami owsianymi, świetnie zastąpią je również orzechy włoskie. Ser brie możemy wymienić na camembert, ważne jest jednak to, aby ser był dobrej jakości.
Polecam! :-)
200 g sera pleśniowego brie
3/4 szklanki borówek amerykańskich
duża garść roszponki
2 łyżki płatków owsianych
kilka kropel octu balsamicznego
kilka kropel sosu worcester
Wykonanie:
Płatki owsiane prażymy przez kilka minut na suchej patelni, uważając aby nie przypaliły się. Borówki i roszponkę płuczemy, osuszamy. Ser brie kroimy na małe kawałki.
Na dwóch talerzach rozkładamy roszponkę, kawałki sera, borówki. Posypujemy sałatkę podprażonymi płatkami owsianymi i skrapiamy kilkoma kroplami octu balsamicznego i sosu worcester. Od razu podajemy.
Smacznego!
pycha ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńZaskakujące i bardzo ciekawe połączenie smaków, musiało być pysznie...:-)
OdpowiedzUsuńmmm... fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuń