wtorek, 29 lipca 2014

leczo z fasolką szparagową i cukinią

Leczo... potrawa pochodzenia węgierskiego, w której głównym składnikiem jest papryka. I tak... po pierwsze mam świadomość, że polska wersja tej potrawy jest zupełnie inną niż oryginał. Po drugie pamiętam, jak kilka lat temu zrobiłam wersję zbliżoną do przepisów węgierskich i po spróbowaniu stwierdziłam, że... wolę nasze domowe tradycyjne leczo, w którym jest kiełbasa, są pieczarki, a właściwie są w nim składniki takie, jakie znajdziemy w lodówce. W zeszłym roku podczas kilkudniowego pobytu w Budapeszcie zamówiłam w jednej z knajpek leczo. Chyba z ciekawości, co dostanę na węgierskim talerzu. Gęste warzywne leczo, oczywiście z dużą ilością czerwonej papryki podane zostało razem z kiełbaską. I to nie wkrojoną w potrawę lecz podaną osobno.
Zatem... od razu zaznaczę: dzisiejsze danie jest tylko i wyłącznie moją letnią wariacją na temat leczo. Znajdziecie w niej pomidory, cukinię, fasolkę szparagową, pieczarki, kiełbasę, cebulę i tylko jedną czerwoną paprykę. Chciałam, aby danie było w miarę lekkie i takie chyba wyszło. Co ważne w tej potrawie poszczególne składniki są wyczuwalne w smaku. Mój domowy smakosz zajadał się tym daniem i bardzo je pochwalił. To dla mnie dobra rekomendacja :-)
Jak to w tego typu daniach bywa... najlepsze na drugi dzień. Spróbujcie, polecam :-)


Składniki (ok. 6 porcji):
300 g fasolki szparagowej
250 g cukinii
200 g kiełbasy np. podwawelskiej
200 g pieczarek
3 duże pomidory
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
szczypta chilli cayenne

Wykonanie:
Fasolkę szparagową obieramy z końcówek, płuczemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy ze szczyptą soli. Na wolnym ogniu gotujemy ok. 12 minut, odcedzamy z wody, studzimy i kroimy na małe 1 cm kawałki.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. 
Pomidory parzymy, obieramy ze skórek, usuwamy wodę i pestki, kroimy na małe kawałki.
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki.
Cukinię razem ze skórką kroimy na półtalarki.
Pieczarki kroimy na półtalarki.
Cebulę kroimy dość drobno.
Po kolei podsmażamy na patelni teflonowej, często mieszając i za każdym razem odkładając dany składnik na osobny talerzyk:
- pieczarki przez 5 minut
- paprykę przez 3 minuty
- kiełbasę przez 3 minuty
- cukinię przez 2 minuty
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy ją przez 3 minuty, następnie dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy je 5 minut, a następnie dodajemy cukinię i paprykę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy pieczarki, kiełbasę, sos sojowy oraz przyprawy: sól, pieprz, czerwoną słodką paprykę i chilli cayenne. Smażymy potrawę przez kolejne 10 minut. Pod koniec próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis