środa, 9 lipca 2014

makaron z bobem

Przepis na stutysięczne kliknięcie na moim blogu. Tak... blog odnotował dzisiaj od początku swojego istnienia 100 000 kliknięć. Dużo, mało? Dla mnie chyba zaskoczenie. Z założenia miał być tylko moim kulinarno-podróżniczym pamiętnikiem. Może od tego czasu powstało z moich przepisów kilka dań w innych kuchniach? :-) 
Dziękuję, że tu zaglądacie :-)
Zatem.. co można zrobić z bobu? Miała być tarta..., ale w ostatniej chwili zmieniłam dziś plany. Bób połączyłam z makaronem. Dodałam jeszcze do niego podsmażony boczek, pora, pomidorki koktajlowe. Całość doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i startym na tarce grana padano.
Danie na czasie :-) Bardzo smaczne i idealne na obiad w środku tygodnia.
Polecam!


Składniki (3 porcje):
160 g makaronu tagliatelle (może być także penne)
500 g bobu
50 g wędzonego boczku w plasterkach
ok. 15 pomidorków koktajlowych
ok. 10 cm kawałek pora (biała część)
4 łyżki wody z gotowanego makaronu
4 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina grana padano

Wykonanie:
Bób płuczemy w zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Kiedy woda zagotuje się wrzucamy do niej bób, gotujemy go 10 minut, odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem (ma być al dente). Odcedzamy zachowując 4 łyżki wody.
Boczek drobno kroimy. Pora płuczemy i kroimy w pół talarki. Na dużej patelni podsmażamy przez około 3 minuty pokrojony boczek, odkładamy go na talerzyk i na tej samą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy na niej pora, przez 5 minut, dość często mieszając. Następnie dodajemy makaron, wodę z gotowanego makaronu, śmietankę, podsmażony boczek i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Całość doprawiamy sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu oraz odrobiną soli. Danie podsmażamy przez chwilę, cały czas mieszając, do podgrzania wszystkich składników. Przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną startego na tarce grana padano i od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis