poniedziałek, 14 lipca 2014

mizeria

Jeden z najlepszych dodatków do letnich obiadów. Mizeria. Lekka, zimna i orzeźwiająca. Najczęściej przyrządzam ją na kefirze, dziś użyłam jogurtu naturalnego i odrobiny śmietany 18%. Do tego koniecznie świeży koperek. 
Podajcie ją z dobrze schłodzonym w lodówce jogurtem.
Bardzo dobra! 
Polecam! :-)


Składniki (4 porcje):
ok. 250 g gruntowych ogórków
1,5 szklanki jogurtu naturalnego (opakowanie 400 g)
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu

Wykonanie:
Ogórki myjemy i ścieramy na tarce w miseczce na cienkie plasterki (razem ze skórką). Oprószamy solą i dociskamy małym talerzykiem. Pozostawiamy na 10 do 15 minut, a następnie odlewamy wodę. Dodajemy do nich jogurt naturalny, śmietanę, drobno pokrojony koperek, cukier, dużą szczyptę pieprzu. Dokładnie mieszamy (próbujemy i w razie potrzemy dosalamy).
Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis