wtorek, 15 lipca 2014

roladki drobiowe z gruszką i lazurem

Chyba dość często łączę smaki mięsa i owoców. Dzisiaj przepis na drobiowe roladki z dodatkiem gruszki i sera pleśniowego typu lazur. Filety z kurczaka uchodzą za mięso dość suche. Gruszka nadaje im tutaj soczystości, a lazur wtapia się delikatnie w całość. Panierka z mąki dobrze do nich pasuje.
Podałam je z młodymi ziemniakami pieczonymi w piekarniku oraz mizerią, na które przepisy możecie znaleźć we wczorajszych wpisach. W tym zestawie powstał jeden z lepszych obiadów ostatnich dni :-)
Dobrze będą smakować również z ryżem i surówką.
Bardzo smaczne!
Polecam!


Składniki (4 porcje):
2 pojedyncze filety z kurczaka (około 450 - 500 g)
1 gruszka
100 g sera pleśniowego typu lazur
1 jajko
2 czubate łyżki mąki pszennej
sól i pieprz

olej do smażenia

Wykonanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy pod zimną wodą i osuszamy. Każdy przekrawamy wzdłuż na pół (na cieńsze plastry), a następnie rozbijamy dość cienko z dwóch stron. Z każdej strony oprószamy je odrobiną soli i pieprzu.
Gruszkę obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w cienkie paski. Ser lazur kroimy w słupki. 
Na jednym talerzyku rozbijamy jajko, dodajemy do niego po szczypcie soli i pieprzu, a następnie lekko rozmącamy widelcem. Na drugim talerzyku umieszczamy przesianą przez sitko mąkę. 
Na środku każdego kawałka mięsa układamy po kilka kawałków gruszki i sera pleśniowego. Następnie zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Maczamy w jajku, a następnie w mące.
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Kiedy będzie bardzo gorący wkładamy na patelnię roladki i przykrywamy pokrywką. Smażmy je około 18 do 20 minut na średnim ogniu, co kilka minut obracając, aby z każdej strony były usmażone. Po zdjęciu z ognia trzymamy je jeszcze pod przykryciem około 5 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis