piątek, 25 lipca 2014

łosoś pieczony w folii

Chyba nie ma prostszego przepisu na łososia niż ten pieczony w piekarniku w folii aluminiowej. A czasem to właśnie te łatwe i niewyszukane przepisy są jednymi z najlepszych. Właściwie filet ze świeżego łososia można upiec oprószając go tylko solą, pieprzem i skrapiając sokiem z cytryny. Dzisiaj urozmaicimy odrobinę ten sposób przyrządzenia i dodamy szalotkę, czosnek, świeży rozmaryn oraz odrobinę masła. Kwaśna cytryna, aromatyczny czosnek i rozmaryn, a do tego słodkawa po upieczeniu szalotka świetnie razem dodają smaku tej rybie. To dobry przepis na szybki obiad po pracy. Lekki! Pieczonego łososia podałam z ryżem i surówką. 
Polecam!



Składniki (2 porcje):
300-350 g fileta z łososia
1/2 cytryny
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka zimnego masła
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu

Wykonanie:
Łososia płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i przekrawamy na pół. Cytrynę kroimy na cienkie plasterki. Ząbki czosnku (bez obierania) lekko rozgniatamy. Szalotkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kawałki łososia rozkładamy na dwóch dużych kawałkach folii aluminiowej, oprószamy solą i pieprzem. Następnie rozkładamy plasterki cytryny i szalotki, kładziemy na każdym kawałku po ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Na wierzchu rozkładamy równomiernie wiórki zimnego masła. Folię zawijamy w paczuszki pozostawiając w środku trochę wolnego miejsca. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i pieczemy 18 - 20 minut.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis