Wegetariańskie pasztety niezmiennie są moim śniadaniowym kanapkowym hitem. Mieszam kaszę jaglaną, soczewicę, soję, kaszę gryczaną, ciecierzycę w różnych proporcjach i z różnymi dodatkami. Podałam już na nie kilka przepisów. Bazą dzisiejszego pasztetu są czerwona soczewica oraz kasza jaglana. A ich smak dopełnia dodatek suszonych pomidorów. Moim zamiarem było użycie niewielkiej ilości dodatków, dlatego oprócz suszonych pomidorów znajdziecie tutaj jedynie cebulę, sól, pieprz oraz czerwoną słodką paprykę. Efekt bardzo mile zaskakujący. Pasztet jest naprawdę pyszny, a kanapki z nim smakują wybornie. I co ważne... jego przyrządzenie naprawdę nie zajmuje zbyt wiele czasu :-)
Polecam :-)
Składniki (na foremkę o wymiarach ok. 25 x 12 cm):
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 szklanki kaszy jaglanej
6-7 kawałków suszonych pomidorów
2 cebule (średniej wielkości)
1 jajko
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli (+ dodatkowa odrobina do gotowania soczewicy i kaszy)
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
+ odrobina masła i 1 łyżka kaszy manny (do foremki)
Wykonanie:
Czerwoną soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy w dwóch garnkach w lekko osolonej wodzie - zgodnie z instrukcją na opakowaniach. Studzimy.
Cebulę kroimy dość drobno, podsmażamy ją przez około 4 do 5 minut na dwóch łyżkach oleju (dość często mieszając).
Następnie umieszczamy soczewicę i kaszę w misce, dodajemy suszone pomidory i podsmażoną cebulę, za pomocą blendera rozdrabniamy je (nie musimy bardzo dokładnie). Do masy dodajemy kaszę mannę, jajko, czerwoną słodką paprykę, pieprz, sól. Mieszamy całość ręką, do dokładnego połączenia składników.
Foremkę smarujemy odrobiną masła, oprószamy kaszą manną i wykładamy masę pasztetową. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 50 minut.
Po przestudzeniu przechowujemy pasztet w lodówce.
Smacznego!
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
truskawkowa-fiesta.blogspot.com