wtorek, 1 lipca 2014

sałatka z jajek przepiórczych i wędzonego łososia

Do jajek przepiórczych świetnie pasuje wędzony łosoś. I z tych właśnie składników robimy dzisiejszą sałatkę. Do nich dodamy jeszcze pomidorki koktajlowe i rukolę. Smaku dopełni sos majonezowo-musztardowy. 
Bardzo dobra sałatka, idealna na lekką kolację.
Polecam!


Składniki (2 porcje):
12 jajek przepiórczych
duża garść rukoli
10 pomidorków koktajlowych
100 g wędzonego łososia
świeżo zmielony kolorowy pieprz

sos: 1 czubata łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy miodowej, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka śmietany 18%

Wykonanie:
W garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wkładamy jajka przepiórcze, gotujemy je 3,5 minuty, wylewamy wrzątek i zalewamy zimną wodą. Następnie jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.
Pomidorki koktajlowe i rukolę płuczemy, osuszamy. Pomidorki przekrawamy na połówki, z rukoli odrywamy łodyżki. Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki.
W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu: majonez, musztardę miodową, sok z cytryny i śmietanę. Dokładnie mieszamy.
Na dwóch talerzach rozkładamy rukolę, następnie polewamy ją sosem. Rozkładamy kawałki łososia, pomidorki koktajlowe, jajka przepiórcze. Całość oprószamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis