niedziela, 24 sierpnia 2014

ciasto z jabłkami i bezą

Kruche ciasto z jabłkami i bezą. Delikatne i rozpływające się w ustach. Najpierw pokrojone na plasterki jabłka podsmażamy na patelni, później odsączamy je z soku. Pianę z białek najlepiej umieścić na wierzchu przy użyciu rękawa cukierniczego, jeśli go nie macie, możecie po prostu rozsmarować ją równomiernie na powierzrchni. Najlepsze w pierwszym dniu. 
Taka szarlotka trochę inaczej :-) Polecam!


Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 23 cm):

250 g mąki pszennej
100 g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 duże winne jabłka
5 łyżek brązowego cukru

4 białka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy żółtka i ucieramy jeszcze przez chwilę. Wsypujemy mąkę, zagniatamy rękoma ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy szczelnie w folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka razem ze skórką kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki (możemy przekroić je jeszcze na pół, ja tego nie zrobiłam, ale mniejsze kawałki będą wygodniejsze w jedzeniu). Zasypujemy 5 łyżkami cukru brązowego i dokładnie mieszamy, pozostawiamy na chwilę. Następnie przekładamy do garnka o grubym dnie. Podsmażamy, dość często mieszając przez 10 minut. Przekładamy na durszlak i odsączamy z soku.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Okrągłą foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na dno kruszymy ciasto (tak jak kruszonkę), równomiernie ją rozkładając. Następnie lekko dociskamy ją do dna. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 18-20 minut (ciasto powinno być prawie upieczone). Wyciągamy i studzimy (warto odczekać, aż ciasto wystudzi się, nie namoknie później tak bardzo jabłkami).
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając w trakcie ubijania cukier (piana ma być bardzo gęsta). Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Na wystudzone ciasto wykładamy jabłka, a następnie przy użyciu rękawa cukierniczego pianę z białek. Wkładamy ponownie do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy dalej 20 minut.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis