środa, 6 sierpnia 2014

lekka sałatka z grillowanym kurczakiem i razowymi grzankami

Ostatnimi czasy pojawiają się na blogu przepisy szybkie i łatwe w wykonaniu. Zapewne wynika to z faktu, że po powrocie z pracy muszę/chcę przygotować kolację, która w miarę szybko pojawi się na stole. Takim przepisem jest dzisiejsza sałatka. Wracasz do domu, chcesz zjeść coś smacznego, co nie wymaga zbyt długiego procesu gotowania/pieczenia/przygotowywania, a jednocześnie ma być smaczne. 
Zatem?
Sałatka.
Do sałatki dodajemy usmażone na patelni grillowej kawałki kurczaka oraz podsmażone w tym samym czasie na patelni teflonowej kawałki razowego chleba. Do tego pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, sałata i odrobina sosu majonezowo-musztardowo-cytrynowego. 
Przyznaję, że grzanki z chleba razowego to moje ostatnie kulinarne odkrycie :-)
Szybko, łatwo i bardzo smacznie. Tak miało być i tak wyszło. Sałatka, która z pewnością Wam posmakuje. Polecam :-)


Składniki (2 porcje):
1 pojedynczy filet z kurczaka
3 kromki razowego chleba
ok. 10 pomidorków koktajlowych
2 garście sałat (u mnie mix sałat z roszponką)
1/3 czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek

marynata do mięsa: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka sosu worcester, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka octu winnego, szczypta soli

sos do sałatki: 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:
Z mięsa odkrawamy niedoskonałości, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, sos worcester, sos sojowy, cukier trzcinowy, ocet winny i szczyptę soli. Zalewamy mięso marynatą, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową, wkładamy na nią mięso i dość często mieszając smażymy przez 5  minut (jeśli w trakcie grillowania mięso puści soki usuwamy płyn z patelni).
Kromki chleba kroimy na małe kawałki. Na teflonowej patelni rozgrzewamy 1 łyżką oliwy z oliwek i podsmażamy na niej kawałki chleba przez około 3 minut, dość często mieszając (do zarumienienia grzanek).
Pomidorki przekrawamy na pół, cebulkę kroimy w piórka.
W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu: majonez , musztardę i sok z cytryny.
Na dwóch talerzach rozkładamy sałatę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, cebulę, kawałki kurczaka, razowe grzanki. Całość polewamy sosem. Od razu podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis