sobota, 23 sierpnia 2014

makaron z łososiem i kalafiorem

W dzisiejszym daniu mamy do czynienia z bardzo dobrym połączeniem smaków: makaronu, łososia, kalafiora, sosu ze śmietanki i sera pleśniowego typu lazur. Łososia pieczemy w piekarniku, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kalafiora i makaron gotujemy al dente, a później łączymy wszystkie składniki na patelni. Delikatny smak i dobry posiłek, który przygotujemy w 30 minut. Polecam!



Składniki (3 porcje):
160 g makaronu tagliatelle lub grubych wstążek
300 g kawałek filetu z łososia (ze skórą)
1/2 średniej wielkości kalafiora
50 g sera pleśniowego typu lazur
1/3 szklanki śmietany 30%
1/3 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
duża szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz
gałązka rozmarynu (opcjonalna)

1 łyżka drobno pokrojonego koperku
odrobina startego na tarce sera grana padano

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 190 stopni C. Łososia płuczemy i osuszamy. Nacieramy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na wierzchu gałązkę rozmarynu, wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.
W 2 garnkach zagotowujemy wodę z dodatkiem odrobiny soli. W jednym gotujemy al dente makaron, w drugim podzielonego na różyczki kalafiora (przez około 8 minut). Odcedzamy z wody. 
Łososia oddzielamy od skóry, kroimy na małe kawałki.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, podsmażamy ją przez 1 minutę. Dodajemy śmietankę i ser pleśniowy. Mieszamy i kiedy ser zacznie rozpuszczać się dodajemy kalafiora, kawałki łososia, doprawiamy je szczyptą soli, szczyptą pieprzu, ziołami prowansalskimi i dodajemy makaron. Mieszamy całość przez chwilę, do czasu, aż skladniki wymieszają się i dobrze podgrzeją. Przekładamy na talerze, posypujemy koperkiem i odrobiną startego na tarce grana padano. Od razu podajemy.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Odwazne polaczenie szaro-codziennego kalafiora z krolewsko-odswietnym lososiem!
    Bardzo mi sie podoba!
    Zapamietuje!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis