poniedziałek, 11 sierpnia 2014

muszle nadziewane mięsem mielonym i szpinakiem

Pełna nazwa dzisiejszej potrawy brzmi: "makaronowe muszle nadziewane mięsem mielonym i szpinakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym". Uffff... trochę za długa nazwa :-) Chociaż w niej zawiera się tak naprawdę opis całej potrawy. Dość proste nadzienie z mięsa mielonego i szpinaku. Faszerujemy nim ugotowane wcześniej muszle. Zapiekamy w piekarniku w sosie ze świeżych pomidorów, śmietany i odrobiny cebuli. Po przełożeniu na talerz oprószamy startym na tarce serem. Jeśli chcecie odrobinę zmodyfikować przepis - możecie ten ser zetrzeć na 10 minut przed końcem pieczenia i w ten sposób lekko go zapiec.
Smaczne :-)
Polecam!


Składniki (2-3 porcje):
ok. 25 muszli makaronowych

250 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
ok. 250 g mrożonego szpinaku w liściach (waga przed rozmrożeniem)
4 dojrzałe pomidory
1/4 szklanki bulionu
2 niezbyt duże cebule
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki śmietany 12 lub 18 %
2 ząbki czosnku
duża szczypta brązowego cukru
duża szczypta estragonu (lub tymianku, oregano, bazylii)
duża szczypta czerwonej słodkiej papryki
sól i pieprz

Wykonanie:
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem dużej szczypty soli, gotujemy muszle ok. 10 minut. Odcedzamy je z wody na durszlaku.
W tym samym czasie... cebule drobno kroimy. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę, wodę, pestki i drobno kroimy.
Na patelni na wolnym ogniu rozmrażamy szpinak. Następnie przekładamy go do miski pozostawiając do przestygnięcia i dość drobno kroimy.
Patelnię myjemy, osuszamy i rozgrzewamy na niej 2 łyżki oliwy z oliwek. Dokładamy 1 cebulę, podsmażamy przez 2 minuty, dodajemy rozdrobnione widelcem mięso mielone, podsmażamy około 8 minut, następnie dolewamy bulion i podsmażamy dalej przez 10 minut, do czasu aż woda wyparuje. Dodajemy pokrojony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego, po dużej szczypcie soli, pieprzu i estragonu. Mieszamy dokładnie i smażymy jeszcze przez chwilę.
Na drugiej patelni w tym samym czasie rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy druga cebulkę, podsmażamy ją przez 2 minuty i dodajemy pomidory. Smażymy je na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie lekko studzimy i przy użyciu blendera rozdrabniamy. Dodajemy śmietanę, 1 łyżkę sosu sojowego, po dużej szczypcie soli, pieprzu, brązowego cukru i czerwonej słodkiej papryki. Mieszamy łyżką, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowo-śmietanowy. Każdą muszlę nadziewamy 1 czubatą łyżeczką farszu z mięsa mielonego i szpinaku, układamy dość ciasno w naczyniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Po przełożeniu na talerze muszle posypujemy odrobiną startego sera (najlepiej grana padano, może tez być inny twardy żółty ser).

Smacznego!


1 komentarz:

  1. O jak ja lubię takie obiadki, makaron, szpinak, nic więcej nie trzeba do szczęścia.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis