wtorek, 12 sierpnia 2014

smażony camembert z sosem borówkowym

Dzisiaj nie liczymy kalorii :-) Camembert w panierce z jajka i bułki tartej, smażony na oleju. Podany na sałacie z bardzo dobrym sosem z borówki amerykańskiej. Ważne jest to, aby użyć dobrego jakościowo sera, to podstawa. Słodkawy w smaku sos dopełnia całości. 
Zdjęcia robiłam dziś w pośpiechu, gdyż najlepiej smakuje podany tuż po usmażeniu. 
Naprawdę dobry. Polecam!


Składniki (2 porcje):
2 serki camembert (standardowej wielkości, 120 g)
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia

sos borówkowy:
szklanka borówek amerykańskich
2 łyżki cukru
1 łyżka octu balsamicznego

sałata do podania (u mnie mix sałat z rukolą)

Wykonanie:
Borówki płuczemy, dodajemy do nich cukier i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do garneczka z grubym dnem, dodajemy ocet balsamiczny i na bardzo wolnym ogniu, często mieszając, smażymy około 20 minut (do zgęstnienia sosu).
Jajko rozbijamy na talerzyk, dodajemy po szczypcie soli i pieprzu, rozmącamy widelcem. Na drugi talerzyk wysypujemy bułkę tartą. Ser maczamy z każdej strony w jajku, a następnie w bułce tartej. 
Na patelni rozgrzewamy olej (0,5 cm warstwę). Kiedy olej będzie bardzo gorący wkładamy na patelnię sery. Smażymy je na dwóch stronach, na każdej po około 2 do 2,5 minuty, do zarumieniania panierki. Przekładamy na chwilę na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu, a następnie układamy na sałacie. Podajemy od razu po przyrządzeniu z sosem borówkowym.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis