niedziela, 3 sierpnia 2014

pasta z bobu

Z tym bobem to jest właściwie tak, że... odkryłam go dopiero w zeszłym roku. Nawet nie mogę sobie przypomnieć, abym kiedykolwiek go wcześniej jadła. W zeszłym roku powstała tarta z bobem, ale to jeszcze za czasów "przed blogiem" i nie ma jej tutaj w przepisach. Jest za to makaron z jego dodatkiem, który bardzo polecam :-)
Dziś przepis na pastę z bobu. Pastę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek. Trochę czasochłonne danie (to obieranie bobu z łupinek...), ale warto. Pasta jest bardzo smaczna i na pewno urozmaici codzienne śniadania. Utarty bób jest dość gęsty, dlatego użyłam w przepisie wody. Można zamiast niej dodać więcej oliwy lub majonezu, ale wtedy pasta stanie się kaloryczną bombą. Woda sprawdzi się lepiej :-)
Polecam! 


Składniki:
1 czubata szklanka ugotowanego i obranego bobu
1 szalotka
2 ząbki czosnku
kawałek żółtej papryczki chilli (opcjonalne)
1 łyżka majonezu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody (mineralnej niegazowanej)
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonej mięty
odrobina startego na tarce grana padano lub parmezanu
sól i pieprz

Wykonanie:
Ugotowany i obrany bób umieszczamy w misce (bób płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na 1 godzinę. Wodę odlewamy, zalewamy ponownie świeżą i zagotowujemy z dodatkiem łodygi kopru lub koperku. Gotujemy ok. 15 minut, pod koniec dodając do wody dużą szczyptę soli. Odcedzamy i po lekkim przestudzeniu obieramy z łupinek).
Szalotkę kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki, a oczyszczoną z pestek papryczkę chilli bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy szalotkę, podsmażamy ją 1 minutę, a następnie dodajemy czosnek i papryczkę chilli, podsmażamy je cały czas mieszając jeszcze 30 sekund. Studzimy.
Do bobu dodajemy pozostałe składniki: podsmażoną szalotkę z czosnkiem i papryczką chilli, 1 łyżkę oliwy z oliwek, majonez, wodę, bazylię, miętę, odrobinę startego na tarce grana padano lub parmezanu, po szczypcie soli i pieprzu. Przy pomocy blendera ucieramy masę na gładko. 
Podajemy jako dodatek do kanapek od razu po przyrządzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis