niedziela, 3 sierpnia 2014

pieczone ziołowe ziemniaki

Niezmiennie twierdzę, że ziemniaki pieczone w piekarniku są o niebo lepsze od tych gotowanych w wodzie. Dzisiaj młode ziemniaki kroimy w ćwiartki, a następnie obtaczamy w oliwie z dodatkiem ziół. Do tego rozgniecione w łupinkach ząbki czosnku. Ich przygotowanie nie zajmie Wam o wiele więcej czasu niż tradycyjne gotowanie w wodzie. A zapewniam, że będą Wam o wiele bardziej smakować. Na letni obiad... jak znalazł :-) Podajcie do nich mizerię albo kefirię.
Polecam!


Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
10 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka bazylii
2 liście laurowe
duża szczypta soli

1 dodatkowa łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżka pokrojonego koperku

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy (najlepiej wyszorować je szczoteczką) i osuszamy. Kroimy w ćwiartki. Oliwę z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy do niej oregano, bazylię, tymianek i dużą szczyptę soli, dokładnie mieszamy. Ziemniaki obtaczamy dokładnie w ziołowej oliwie i wykładamy do posmarowanego 1 łyżeczką oliwy żaroodpornego naczynia. Pomiędzy ziemniaki wkładamy liście laurowe i rozgniecione w łupinkach ząbki czosnku. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 65 minut. W połowie pieczenia otwieramy piekarnik i mieszamy ziemniaki drewnianą łopatką. Przed podaniem posypujemy pokrojonym koperkiem.

Smacznego!





1 komentarz:

Wydrukuj przepis