poniedziałek, 1 września 2014

ciasto czekoladowe z masłem orzechowym

Czy wiecie, że... dzisiaj blog płaszkowo ma swoje pierwsze urodziny? To już rok? Aż trudno jest mi w to uwierzyć :-) Chociaż wcześniej myślałam o założeniu bloga, pierwszy post powstał właściwie pod wpływem impulsu: "jak nie teraz to kiedy?" A przede wszystkim "płaszkowo" to miejsce, które powstało dzięki jednej osobie, przez którą, a może dzięki której odkryłam swoją pasję :-) Jej dzisiaj bardzo dziękuję :-)
I tak się zaczęło...
To kulinarne blogowanie trochę mnie zaskoczyło. Nie, nie gotowaniem czy pieczeniem... ale tym, jak bardzo to miejsce lubię :-) Tym, ile czasu wymaga regularne umieszczanie przepisów, jak trudna okazała się dla mnie sztuka robienia zdjęć, jak bardzo podróże mają wpływ na moje kulinarne upodobania i jak miłe to uczucie, kiedy czytam komentarze tych, którzy moje przepisy wypróbowali. Ciągle uczę się nowych rzeczy i mam nadzieję, że to miejsce będzie jeszcze lepsze :-)

A dzisiaj zapraszam na czekoladowe ciasto z masłem orzechowym. Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki "Ciasta domowe". Słodycz czekolady świetnie łamie smak masła orzechowego. Przepis łatwy w wykonaniu, polecam :-)



Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy ok. 23 cm):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
1/2 tabliczki mlecznej czekolady (50 g)
150 g masła
4 jajka
1 czubata łyżka ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła orzechowego

Wykonanie:
Czekoladę gorzką i mleczną łamiemy na kostki, masło kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy je w misce położonej na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy. Kiedy masa będzie płynna zdejmujemy miseczkę z garnka. Masę studzimy.
Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy cukier puder i jajka, mieszamy przez chwilę i dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na powierzchni rozkładamy masło orzechowe, w równych odstępach po 1/2 łyżeczki.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez 30 minut.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. To ciasto jest stworzone dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto czekoladowe...a z dodatkiem masła orzechowego musi być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis