niedziela, 31 sierpnia 2014

pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami

Po kilku przepisach na wegetariańskie pasztety dzisiaj pasztet mięsny. Drobiowy z dodatkiem małych kawałków suszonych pomidorów. Bardzo delikatny w smaku. Kilka miesięcy temu zamieściłam tutaj przepis na drobiowy pasztet. Ten trochę zmodyfikowałam. Dodałam płatki owsiane, zmieniłam przyprawy. Składniki zostały zmielone jeden raz w maszynce. Taki domowy jest najlepszy na świecie! Smakuje tak dobrze, że z pewnością na śniadanie zjecie więcej niż zamierzaliście :-)
Polecam!


Składniki (na 2 foremki o wymiarach ok. 25 x 12 cm):
1 kg filetów z kurczaka
1 kg nóżek drobiowych
1 duży pęczek włoszczyzny
ok. 450 g boczku wędzonego parzonego
ok. 450 g wątróbek drobiowych
1 słoik suszonych pomidorów (waga netto pomidorów 150 g)
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
3 cebule
3 jajka
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu
2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
1 łyżeczka białej gorczycy
4 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oleju
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

kasza manna/bułka tarta + odrobina tłuszczu (do foremek)


Wykonanie:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, marchew, pietruszkę i seler skrobiemy/obieramy ze skórki. W dużym garnku umieszczamy kurczaka oraz włoszczyznę. Zalewamy zimną wodą, tak aby zakrywała powierzchnię warzyw i mięsa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, gorczycę oraz 1 czubatą łyżeczkę soli. Zagotowujemy i na wolnym ogniu pod przykryciem gotujemy około 1 godzinę i 15 minut. Mięso i warzywa wyciągamy z bulionu, po lekkim przestudzeniu usuwamy kości. 
Płatki owsiane zalewamy 1/2 szklanki gorącego bulionu.
Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy około 3 do 5 minut, odlewamy wodę.
Z boczku odkrawamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy przez 5 minut na patelni.
Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją przez 5 minut na 2 łyżkach oleju.
W maszynce mielimy mięso, włoszczyznę, wątróbki, płatki owsiane, cebulę i boczek.
Suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
Do zmielonego mięsa i warzyw dodajemy jajka, suszone pomidory, 1/2 szklanki bulionu, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z zalewy z suszonych pomidorów, czerwoną słodką paprykę, bazylię, oregano, gałkę muszkatołową oraz po 1,5 łyżeczki soli i pieprzu. Masę mieszamy dokładnie ręką.
Foremki smarujemy odrobiną tłuszczu, obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą i wykładamy do nich masę pasztetową. Wierzch wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w przez 1 godzinę w 180 stopniach C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis