czwartek, 11 września 2014

surówka z czarnej rzepy II

A do obiadu podajcie surówkę.
Niecodzienną, z czarnej rzepy... 
Podobno czarna rzodkiew to witaminowa bomba.
Dodajemy do niej ogórki gruntowe, czerwoną paprykę, cebulę i roszponkę.
Pyszna!
I zdrowa :-)



Składniki (4 porcje):
2 małe rzepy
4 ogórki gruntowe
1 mała czerwona papryka
1/2 cebuli
duża garść roszponki
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
duża szczypta soli
duża szczypta pieprzu
duża szczypta brązowego cukru

Wykonanie:
Rzepę obieramy ze skórki i trzemy na grubych oczkach tarki. Oprószamy szczyptą soli i pozostawiamy na 10 minut. Odciskamy z niej sok. Następnie ścieramy na grubych oczkach tarki ogórki gruntowe (razem ze skórką). Czerwoną paprykę kroimy w cienkie 2-3 cm paski, cebulę kroimy drobno. W misce łączymy rzepę, ogórki, paprykę, cebulę, roszponkę. Dodajemy jogurt naturalny, majonez, po dużej szczycie soli, pieprzu i brązowego cukru. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do obiadu.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis