sobota, 18 października 2014

curry z łososiem i dynią



Dzisiaj danie sięgające do smaków kuchni tajskiej. Łagodny w smaku łosoś i dynia balansują ostrość sosu, w którym znaleźć można m.in. papryczkę chilli, imbir, czosnek i pastę curry. Chociaż w Tajlandii tego typu dania jada się w upalne wieczory to curry dobrze będzie smakować też o tej porze roku w Polsce. Wszystkie składniki bez problemu można dostać w naszych sklepach.

Rozgrzewająca potrawa.
Polecam!

Składniki (4 porcje):
300 g łososia (filet ze skórą)
300 g dyni (waga po wydrążeniu miąższu i obraniu ze skóry)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/2 szklanki wody
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 czerwona papryczka chilli
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
1 łyżka cukru trzcinowego
kilka suszonych liści curry
2 łyżki oleju

ryż do podania (u mnie mieszanka ryżu parboiled i dzikiego)

Wykonanie:
Łososia płuczemy, ostrym nożem oddzielamy skórę, a następnie kroimy na małe kawałki. W miseczce łączymy 1 łyżkę sosu sojowego i 1 łyżkę soku z limonki. Zalewamy łososia marynatą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki: oczyszczoną z pestek papryczkę chilli, czosnek, cebulę drobno kroimy. Imbir ścieramy na grubych oczkach tarki. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy miąższ i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 1 minutę, dodajemy pastę curry, imbir, czosnek i papryczkę chilli. Cały czas mieszając podsmażamy składniki kolejną minutę, a następnie dodajemy dynię. Podsmażamy ją przez 3 minuty, wlewamy wodę i mleko kokosowe, zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy łososia oraz pozostałe składniki: kilka suszonych liści curry, po 1 łyżce soku z limonki, sosu sojowego, sosu rybnego i cukru trzcinowego. Potrawę gotujemy ok. 8 minut.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis