niedziela, 19 października 2014

rolada szpinakowa



Kiedyś zobaczyłam gdzieś w czeluściach internetu zdjęcie szpinakowej rolady, zachwyciła mnie wówczas. Dzisiaj postanowiłam spróbować ją zrobić. Ciasto szpinakowe to mój pierwszy tego typu eksperyment. I kiedy piekło się w piekarniku siedziałam na podłodze wpatrując się w jego szybkę... niczym mała dziewczynka :-) 


Ciasto wyszło delikatne, o pięknym zielonym kolorze. Farsz z serka i odrobiny bitej śmietany, do tego wyrazisty w smaku wędzony łosoś. Być może gdybym miała więcej artystycznego talentu wyszłaby jeszcze piękniejsza, ale jak na pierwszy raz chyba nie jest źle ;-)

Świetnie sprawdzi się na przyjęciu jako przekąska. Nie dość, że ładnie wygląda, to do tego bardzo dobrze smakuje. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
250 g świeżego szpinaku (typu baby)
4 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
kilka kropel soku z limonki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, bazylia (po dużej szczypcie)

Farsz:
150 g wędzonego łososia
300 g naturalnego twarożku (mielonego)
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka soku z limonki
szczypta soli
szczypta pieprzu
kilka listków świeżej bazylii + opcjonalnie kilka dodatkowych do przybrania

Wykonanie:
Szpinak płuczemy i podsmażamy porcjami na patelni do czasu, aż liście zwiędną. Przekładamy do miski, studzimy i bardzo dokładnie odciskamy wodę. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem kilku kropel soku z limonki. Szpinak blendujemy, dodając w trakcie żółtka (masa powinna być dobrze utarta). Dodajemy do niej po dużej szczypcie soli, pieprzu i bazylii oraz przesianą przez sito mąkę. Mieszamy dokładnie przy użyciu łyżki, a następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy ją z resztą składników. Dużą blaszkę smarujemy odrobiną masła, wykładamy papier do pieczenia i rozkładamy na nim ciasto (u mnie powierzchnia ok. 35 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut. Wyjmujemy, przekładamy razem z papierem na czysty ręcznik, odwracając stronę z papierem na wierzch. Delikatnie ściągamy papier i studzimy ciasto.
W kubku ubijamy śmietanę, dodajemy ją do serka razem z kilkoma poszarpanymi na mniejsze kawałki listkami bazylii, sokiem z limonki, szczyptą soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Wędzonego łososia kroimy na małe kawałki.
Masę serową rozkładamy równomiernie na powierzchni ciasta szpinakowego pozostawiając odrobiną wolnego brzegu. Następnie rozkładamy wędzonego łososia. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon. Chłodzimy do czasu podania w lodówce. Kroimy na grube plastry ostrym nożem.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. to specjał mojej mamy - rewelacyjny! u nas z dużą ilością czosnku :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis