W omlecie puszystym białka jajek ubijamy na sztywno, potem delikatnie łączymy z żółtkami, odrobiną mąki i mleka. Smażymy na maśle bez żadnych dodatków. Dodatki dodajemy dopiero po przełożeniu omleta na talerz.
Dość dawno temu umieściłam przepis na taki omlet, wtedy z fetą, pomidorkami i tymiankiem. Dzisiaj z dodatkiem grillowanej na patelni grillowej cukinii, pokruszoną fetą oraz suszonymi pomidorami. Możecie użyć też innych składników, wystarczy sięgnąć po to, co mamy w lodówce.
Dość dawno temu umieściłam przepis na taki omlet, wtedy z fetą, pomidorkami i tymiankiem. Dzisiaj z dodatkiem grillowanej na patelni grillowej cukinii, pokruszoną fetą oraz suszonymi pomidorami. Możecie użyć też innych składników, wystarczy sięgnąć po to, co mamy w lodówce.
Świetnie smakuje :-)
Polecam!
4 jajka
2 łyżeczki mąki pszennej
4 łyżeczki mleka
2 szczypty soli
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki masła
farsz:
1 cukinia średniej wielkości (ok. 250-300 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka bazylii
duża szczypta pieprzu
szczypta soli
ok. 100 g pokruszonego sera feta
4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
Wykonanie:
Cukinię myjemy, razem ze skórką kroimy na cienkie plasterki. W małej miseczce łączymy oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bazylię, sól i pieprz. Mieszamy, wlewamy marynatę do cukinii i dokładnie obtaczamy w niej plasterki cukinii. Pozostawiamy na 10 minut, a następnie grillujemy cukinię porcjami na rozgrzanej patelni grillowej, po ok. 3 minuty na każdej stronie. Przekładamy na talerz.
Omlety przygotowujemy osobno. 2 jajka parzymy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z 2 łyżeczkami mleka i 1 łyżeczką mąki przez krótką chwilę. Delikatnie łączymy pianę z białek z żółtkami.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, wykładamy masę jajeczną, rozprowadzamy ją po całym dnie patelni i wyrównujemy powierzchnię. Smażymy około 2 do 3 minut, aż spód lekko przyrumieni się, następnie delikatnie przewracamy go i smażymy na drugiej stronie 1 do 2 minut.
Następnie przygotowujemy i smażymy drugiego omleta zgodnie z powyższą instrukcją.
Omlet przekładamy na talerz. Na wierzch kruszymy ser feta, rozkładamy plasterki cukinii i pokrojone na małe kawałki suszone pomidory. Podajemy od razu.
Smacznego!
takie śniadanie to ja rozumiem :D bomba!
OdpowiedzUsuń