Dość prosta sałatka, na pewno szybka w przygotowaniu. Początkowo miałam do niej dodać jeszcze z dwa składniki, potem zmieniłam zdanie. I to właśnie w tej prostocie siła: kawałki kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej, kiełki stir-fry, świeży szpinak, odrobina czerwonej cebuli i grzanki z chleba, które robimy sami, na patelni teflonowej (można też powiedzieć skibki... ale nie wiem czy czasem nie zrozumieją tego tylko poznaniacy ;-) ).
Usłyszałam dzisiaj, że jest przepyszna :-)
Usłyszałam dzisiaj, że jest przepyszna :-)
Na kolację.
Polecam :-)
Składniki (2 porcje):
1 duża pojedyncza pierś w kurczaka (ok. 250 g)
2 duże garście świeżego szpinaku typu baby
1/2 szklanki kiełków typu stir-fry
1/4 czerwonej cebuli
2 kromki chleba
2 szczypty soli
2 łyżki oleju
marynata:
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu (u mnie mniszkowy)
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
Wykonanie:
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, zalewamy nią kurczaka, odstawiamy na 20 minut.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wsypujemy na patelnię kiełki, podsmażamy je około 3 minut, pod koniec smażenia dodając szczyptę soli, przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wkładamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy go około 8-10 minut, dość często mieszając (pod koniec smażenia możemy dodać do niego szczyptę soli).
Kromki chleba kroimy na małe kawałki. Wkładamy je na czystą teflonową patelnię i podsmażamy do zrumienienia, od czasu do czasu obracając i uważając, aby nie przypaliły się.
Szpinak płuczemy i odrywamy łodyżki. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Na dwóch talerzach rozkładamy szpinak, następnie kawałki kurczaka z sosem, który powstał na patelni, kiełki stir-fry, kawałki kurczaka, cebulę. Od razu podajemy.
Smacznego!
bardzo ciekawa sałatka ;) bardzo lubię te z kurczakiem i ze szpinaku. Razem jeszcze nigdy tego nie łączyłam.
OdpowiedzUsuńI jeszcze więcej szpinaku! Doskonale :)
OdpowiedzUsuń