poniedziałek, 17 listopada 2014

pasztet drobiowy z żurawiną


Co zrobić z ugotowanym w rosole mięsem drobiowym? Jeśli macie ochotę na smaczny dodatek do kanapek to będzie idealny przepis. Dość często szukam pomysłów na dodatki do kanapek, które urozmaicą śniadania w pracy. Pasty jajeczne, serowe, pasztety mięsne i te wegetariańskie naprawdę są dobrym pomysłem na śniadania jedzone poza domem.


Niezbyt skomplikowany w wykonaniu. Do poprzednich drobiowych pasztetów dodawaliśmy wątróbkę, tutaj postanowiłam z niej zrezygnować. Suszona żurawina nadaje ciekawego, miejscami lekko słodkawego smaku. Smaczny, zatem polecam :-)

Składniki (na keksówkę o wymiarach ok. 30 x 10 cm)

1 kg mięsa drobiowego z rosołu (waga samego mięsa, bez kości)
2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera - z rosołu
1 i 1/4 szklanki bulionu
2 jajka
1/2 szklanki kaszy manny
150 g boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
100 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka oregano
2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka oliwy z oliwek + odrobina kaszy manny (do foremki)

Wykonanie:

Boczek kroimy na małe kawałki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebule przez 5 minut, pod koniec dodając czosnek. Przekładamy na talerz i na tej samej patelni podsmażamy przez około 4 minuty boczek.

Mięso z rosołu po obraniu z ewentualnych kości, ugotowane w rosole marchewki, pietruszkę, seler oraz cebule z czosnkiem i boczek mielimy dwukrotnie w maszynce.

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Do zmielonej masy dodajemy bulion, kaszę mannę, żółtka, sól, pieprz, cynamon i oregano, dokładnie mieszamy ręką, następnie dodajemy suszoną żurawinę, na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy całość. 

Foremkę smarujemy odrobiną oliwy, obsypujemy odrobiną kaszy manny, wykładamy masę i wyrównujemy powierzchnię.

Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pasztet pieczemy przez 65-70 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, przechowujemy w lodówce.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis