wtorek, 9 grudnia 2014

krem z topinamburem i krewetkami


Muszę przyznać, że nazwa "topinambur" jest według mnie jedną z najciekawszych nazw wśród warzyw. T o p i n a m b u r... prawda, że brzmi ciekawie? :-) W moich przepisach występuje dziś po raz pierwszy. Początkowo dość sceptycznie podeszłam do niego. Długo zastanawiałam się: usmażyć, upiec czy ugotować? 

Na pierwszy ogień poszła... zupa, a właściwie delikatny w smaku krem. Z dodatkiem ziemniaków, korzenia pietruszki, pora i imbiru. Za niezbędną uważam też w tym przepisie kolendrę. W wersji z usmażonymi na maśle z dodatkiem czosnku krewetkami smakuje wybornie. Muszę przyznać, że to smak zupełnie nowy. Jeśli nie macie krewetek podajcie do niej paszteciki z ciasta francuskiego. 
Lubię odkrywać nowe smaki, a topinambur z pewnością jeszcze tutaj pojawi się...

p.s. chociaż, jeśli wziąć pod uwagę, że topinambur to nic innego jak.. słonecznik bulwiasty... to czy jest na pewno warzywem? :-)

Składniki (4 porcje):
500 g topinambura
3 średniej wielkości ziemniaki
2 korzenie pietruszki
10 cm kawałek pora
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 łyżeczka kolendry
1 litr wody
2 łyżki śmietany 22 %
sól i pieprz

dodatki:
12 krewetek
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
szczypta soli

2 łyżki drobno pokrojonego koperku

Wykonanie:
Topinambur, ziemniaki, pietruszkę i imbir obieramy. Ziemniaki, pietruszkę i imbir kroimy na mniejsze kawałki. Kawałek pora przekrawamy wzdłuż. Umieszczamy je w garnku, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy dużą szczyptę soli i kolendrę. Gotujemy 30 minut. Lekko studzimy i blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem (zupa powinna być lekko pikantna, dlatego nie musimy oszczędzać dodatku pieprzu).
Krewetki obieramy z pancerzyków, macerujemy, pozostawiamy ogonki. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek, a po chwili krewetki. Oprószamy je odrobiną soli i smażymy około 3 do 4 minut, dość często mieszając.
Zupę lekko podgrzewamy, nalewamy na talerze, na środku każdego talerza układamy po trzy krewetki oraz usmażone plasterki czosnku. Oprószamy zupę drobno pokrojonym koperkiem i podajemy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis