Makaron penne z podsmażoną razem z szalotkami tartą cukinią, do tego drobno pokrojony wędzony łosoś, odrobina sera gorgonzola i śmietany. Przed podaniem wierzch dania posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni. Chociaż ta potrawa wygląda niepozornie jest naprawdę smaczna. Polecam :-)
Składniki (2 porcje):
200 g makaronu penne
1 mała cukinia (ok. 250 g)
100 g wędzonego łososia
2 szalotki
50 g kawałek sera gorgonzola
2 czubate łyżki śmietany 22%
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
2 łyżki pestek dyni
Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie - ma być ugotowany al dente.
Pestki dyni prażymy przez chwilę na suchej patelni.
Cukinię razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki. Szalotki kroimy w piórka, gorgonzolę na małe kawałki, wędzonego łososia dość drobno.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy szalotki i podsmażamy je przez około 2 minuty. Dodajemy cukinię i smażymy ją dość często mieszając przez 5 minut. Następnie dodajemy gorgonzolę, śmietanę, wędzonego łososia, sok z cytryny oraz po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy przez chwilę i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy do czasu, aż składniki połączą się. Zdejmujemy z ognia, od razu przekładamy na talerze/miseczki, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz