piątek, 5 grudnia 2014

ciasto czekoladowe z chilli


To ciasto musiało powstać :-) Tak... bo lubię ostry smak papryczki chilli. Do tej pory wykorzystywałam ją w potrawach azjatyckich... głównie w  tajskich curry. Dziś ciasto czekoladowe z chilli. Połączenie gorzkiej czekolady i ostrej w smaku papryczki chilli. Muszę przyznać, że to połączenie jest zaskakująco dobre. Naprawdę. Słodycz czekolady i ten wyrazisty ostry posmak w ustach, który pozostawia po sobie chilli. I jeszcze to połączenie z polewą z mlecznej czekolady... Zresztą...spróbujcie sami :-)

Składniki (na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm):

1,5 szklanki mąki pszennej
150 g gorzkiej czekolady (1,5 tabliczki)
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 jajka
2 łyżki miodu
1 duża czerwona papryczka chilli
1/3 łyżeczki chilli cayenne
1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej

polewa:
3/4 tabliczki mlecznej czekolady (75 g)
4 łyżki śmietanki 30%

Wykonanie:

Czekoladę rozpuszczamy w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Po uzyskaniu płynnej konsystencji odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
Czerwoną papryczkę chilli oczyszczamy z pestek i bardzo drobno kroimy,
W misce umieszczamy wszystkie składniki: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, olej, jajka, mleko, miód, pokrojoną czerwoną papryczkę chilli, rozpuszczoną czekoladę, chilli cayenne, imbir i sodę oczyszczoną. Mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 50 minut (patyczek włożony w ciasto powinien być suchy, jeśli ciasto zacznie zbyt mocno spiekać się z wierzchu można pod koniec pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową).

Składniki polewy (czekoladę i śmietankę) rozpuszczamy w miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą. Polewamy wierzch ciasta.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis