sobota, 21 lutego 2015

green curry z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem



Jedna z najbardziej popularnych potraw w Tajlandii to curry. Dzisiaj curry inspirowane właśnie tajskimi smakami, zielone... to chyba lubię najbardziej. 
Byłam niedawno w pewnej tajskiej restauracji, dość eleganckiej. Zielone curry było naprawdę smaczne, podane na eleganckich talerzach, ładny wystrój wnętrza, a do tego... mała miseczka ryżu za 7 PLN. Hm... za tyle jada się w Azji całe danie główne :-) I jakoś tak nie pasował mi klimat tego miejsca do kuchni. Pewnie część ludzi jada tam w eleganckich miejscach i w drogich restauracjach... ale te smaki zawsze kojarzyć mi się będą z jedzeniem ulicznym. Z knajpkami, w których obrusy to rzadkość, a jeśli są to nikt nie wymienia ich codziennie. Po ścianie przemknie czasem jaszczurka, co jakiś czas podejdzie uliczna sprzedawczyni proponując kupno bransoletki lub drewnianej żaby ;-) A do kolacji nikt nie proponuje wytrawnego wina, tylko zimnego Changa. I tak właśnie wolę... 
Green curry z kurczakiem, do tego pieczarki i zielony groszek. Zrezygnowałam dziś z imbiru i sosu sojowego. Chyba dość ostre i takie ma być. Do tego dania podajemy oczywiście ryż, mnie najlepiej smakuje jaśminowy.
Polecam!

Składniki (4 porcje):
1 podwójny filet z kurczaka
ok. 200 g pieczarek
1 szklanka zielonego groszku (z puszki)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 szklanka wody
2 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
2 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie dość czubate)
mała garść suszonych liści kaffiru
duża szczypta cukru trzcinowego
1 łyżka sosu rybnego
2 łyżki oleju

ryż jaśminowy do podania

Wykonanie:
Mięso płuczemy, oczyszczamy z niedoskonałości i kroimy w kostkę. Pieczarki płuczemy i kroimy na plasterki. Czerwone papryczki chilli oczyszczamy z pestek i kroimy w cienkie paski. Dymkę kroimy w piórka, czosnek na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy dymkę i podsmażamy ją przez 2 minuty, dodajemy papryczki chilli, podsmażamy kolejną minutę, dodajemy pastę curry oraz czosnek, cały czas mieszając podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę, następnie wlewamy mleko kokosowe i wodę, zagotowujemy. 
Kiedy mleko kokosowe zagotuje się dodajemy kawałki kurczaka, pieczarki, liście kaffiru, cukier trzcinowy i sos rybny. Na wolnym ogniu gotujemy potrawę przez około 10-12 minut, pod koniec dodajemy zielony groszek.

Podajemy z ryżem jaśminowym.

Smacznego!



1 komentarz:

Wydrukuj przepis