niedziela, 8 marca 2015

ciasto jogurtowe z borówką i brzoskwinią


Ciasta z owocami zazwyczaj kojarzą się z latem. Dzisiaj moja próba przywołania letniej pory. Bardzo dobre ciasto jogurtowe z owocami: brzoskwiniami z puszki i borówką amerykańską. Z uwagi na moje zapasy - borówka mrożona. Ciasto z dodatkiem greckiego jogurtu oraz skórki i soku z limonki - jest lekkie i puszyste. Słodka brzoskwinia i kwaskowa w smaku borówka tworzą ciekawe połączenie. Wrócimy jeszcze do tego ciasta latem... i wtedy pojawią się świeże owoce :-) A przepis polecam!

Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm):

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka jogurtu typu greckiego
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej limonki
sok wyciśnięty z jednej limonki
1/2 łyżeczki soli

4 połówki brzoskwiń z puszki
1/2 szklanki borówek amerykańskich

Wykonanie:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 stopni C.

W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. W drugiej mieszamy łyżką do dokładnego połączenia składniki mokre: olej, jogurt grecki, jajka, sok i skórkę otartą z  z limonki. Następnie łączymy za pomocą łyżki wszystkie składniki.

Ciasto wykładamy na blaszkę, wyrównujemy powierzchnię (jest dość gęste). Na wierzchu rozkładamy równomiernie brzoskwinie z puszki pokrojone na plasterki oraz borówkę amerykańską (jeśli używamy mrożonej borówki wcześniej rozmrażamy ją).

Wkładamy do piekarnika i pieczemy 55- 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!






3 komentarze:

  1. Słoneczny kolor mnie przyciągnął - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, zjadłabym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis