środa, 4 marca 2015

kurczak w sosie z mascarpone i suszonych pomidorów


Dawno tak proste danie... tak mi nie smakowało. Czasem jada się oczyma... a czasem dania nie wyglądają jakoś szczególnie apetycznie. I dzisiaj to pewnie ten drugi przypadek. Czasem też te nieszczególnie wyglądające smakują naprawdę dobrze. Zatem nie sugerujcie się dzisiaj zdjęciami :-)

Danie obiadowe, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, sos na bazie mascarpone i suszonych pomidorów z dodatkiem śmietany, szalotek i czosnku. Odrobina bazylii, soli i pieprzu. To wszystko. Podałam tę potrawę z ryżem. 

I jak to zazwyczaj... polecam :-)

Składniki (4 porcje):

1 podwójny filet z kurczaka (dość duży)
1 opakowanie mascarpone (250 g)
1/2 szklanki śmietany 30%
ok. 15 kawałków suszonych pomidorów (z zalewy z oliwy z oliwek)
2 szalotki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Kurczaka płuczemy i oczyszczamy z niedoskonałości. Kroimy na małe kawałki, oprószamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Szalotki kroimy w piórka, czosnek na cienkie plasterki, suszone pomidory drobno. 
Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, bazylię i po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszamy do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się w gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy szalotkę, podsmażamy ją przez 2 minuty, dokładamy czosnek, a po kilkunastu sekundach kurczaka. Podsmażamy go ok. 7 minut, mieszając zawartość patelni dość często. Dodajemy suszone pomidory, a po chwili masę z mascarpone i śmietany. Danie gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!





2 komentarze:

Wydrukuj przepis