wtorek, 3 marca 2015

ciasto czekoladowe z prażonym słonecznikiem i kajmakiem


Ciasto, do którego dodajemy ciemne kakao. Na wierzchu warstwa kajmaku oraz uprażone na patelni ziarna słonecznika. Mocno czekoladowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, bez użycia miksera. Jeśli macie ochotę na coś bardzo słodkiego - kawałek tego ciasta z pewnością Was zadowoli :-) Przepis oparty na klasycznym cieście czekoladowym, które kilka miesięcy temu pojawiło się na blogu (przepis tutaj). Dodatki na górze idealnie komponują się z resztą. Jak dla mnie... świetne!
Upieczecie? :-)

Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm):

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka gorącej wody
2 czubate łyżki ciemnego kakao
2 jajka
3 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka przyprawy do piernika

wierzch ciasta:
3/4 szklanki ziaren słonecznika
3/4 szklanki kajmaku (gotowego, z puszki)

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, ciemne kakao, proszek pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej mieszamy składniki mokre (oprócz gorącej wody) czyli mleko, olej, jajka, miód. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy, na końcu dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką tak długo, aż masa będzie gładka.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto (będzie dość płynne). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.

Ciasto po upieczeniu studzimy. Wyjmujemy z blaszki (najlepiej wyłożyć blaszkę papierem, tak aby wystawał poza brzegi formy, wówczas ciasto łatwo z niej wyjąć).

Na suchej patelni prażymy przez kilka minut ziarna słonecznika, uważając aby ich nie przypalić.

Kajmak lekko podgrzewamy (ja zrobiłam to w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą). Rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy wierzch uprażonym słonecznikiem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Podoba mi się Twoje czekoladowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie słonecznika z kajmakiem daje niesamowity smak! Pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis