Ciasto, do którego dodajemy ciemne kakao. Na wierzchu warstwa kajmaku oraz uprażone na patelni ziarna słonecznika. Mocno czekoladowe. Bardzo łatwe w przygotowaniu, bez użycia miksera. Jeśli macie ochotę na coś bardzo słodkiego - kawałek tego ciasta z pewnością Was zadowoli :-) Przepis oparty na klasycznym cieście czekoladowym, które kilka miesięcy temu pojawiło się na blogu (przepis tutaj). Dodatki na górze idealnie komponują się z resztą. Jak dla mnie... świetne!
Upieczecie? :-)
Upieczecie? :-)
Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm):
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mleka
3/4 szklanki oleju
1 szklanka gorącej wody
2 czubate łyżki ciemnego kakao
2 jajka
3 łyżki miodu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka przyprawy do piernika
wierzch ciasta:
3/4 szklanki ziaren słonecznika
3/4 szklanki kajmaku (gotowego, z puszki)
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche: przesianą przez sito mąkę, cukier puder, ciemne kakao, proszek pieczenia, przyprawę do piernika. W drugiej mieszamy składniki mokre (oprócz gorącej wody) czyli mleko, olej, jajka, miód. Następnie łączymy zawartość obu misek i dokładnie mieszamy, na końcu dolewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką tak długo, aż masa będzie gładka.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto (będzie dość płynne). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.
Ciasto po upieczeniu studzimy. Wyjmujemy z blaszki (najlepiej wyłożyć blaszkę papierem, tak aby wystawał poza brzegi formy, wówczas ciasto łatwo z niej wyjąć).
Na suchej patelni prażymy przez kilka minut ziarna słonecznika, uważając aby ich nie przypalić.
Kajmak lekko podgrzewamy (ja zrobiłam to w miseczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą). Rozsmarowujemy go na wierzchu ciasta, a następnie posypujemy wierzch uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Podoba mi się Twoje czekoladowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńPołączenie słonecznika z kajmakiem daje niesamowity smak! Pyszne ciasto.
OdpowiedzUsuń