Dzisiaj połączenie mojej ulubionej słodkiej trójki: tarty, sernika i czekolady :-)
Bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie, z cienką warstwą masy kajmakowej, masą serowo-jogurtowo-czekoladową i polewą czekoladową.
Podajcie tę tartę przybraną jakimiś owocami. U mnie śliwki, świetnie pasować będą też truskawki lub maliny.
Polecam! :-)
Składniki (na formę od tarty o średnicy ok. 23 cm):
spód:
250 g herbatników
100 g masła
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki masy kajmakowej (z puszki)
masa serowo-jogurtowo-czekoladowa:
1 szklanka sera (na serniki z wiaderka)
1 szklanka jogurtu typu greckiego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 łyżki whisky (lub wódki)
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka masła
owoce do dekoracji (śliwki, truskawki lub maliny)
Wykonanie:
Ciastka kruszymy na piasek (najlepiej w miseczce od blendera). Masło i czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do ciastek i dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy od tarty i dokładnie wylepiamy spód i brzegi, wyrównujemy i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.
Masę kajmakową podgrzewamy (np. wkładając puszkę do garnka z gotującą się wodą). Wyciągamy formę z lodówki i smarujemy spód masą kajmakową, ponownie wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia na 10 minut.
Czekoladę rozpuszczamy w misce położonej na garnku z gotującą się wodą, studzimy.
Żelatynę podgrzewamy na wolnym ogniu, uważając aby nie zagotowała się.
W misce umieszczamy jogurt, ser, cukier puder, rozpuszczoną czekoladę, ciemne kakao i whisky. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy żelatynę, po dokładnym zmiksowaniu składników wylewamy masę na ciasteczkowy spód i wyrównujemy powierzchnię.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
W misce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy składniki polewy (czekoladę, masło, śmietankę, cukier puder). Kiedy polewa będzie płynna wylewamy ją delikatnie na wierzch tarty, rozsmarowujemy na całej powierzchni i wyrównujemy nożem. Czekamy aż polewa zastygnie.
Przed podaniem dekorujemy tartę owocami (u mnie śliwki, mogą być truskawki lub maliny).
Smacznego!
Z whiskey, to biorę :P jest świetny :D
OdpowiedzUsuńCanette... zatem to będzie coś dla Ciebie ;-)
Usuńhttp://plaszkowo.blogspot.com/2014/04/czekoladowy-sernik-z-whisky.html
Apetyczna :)
OdpowiedzUsuńAż mi się oczy do tej tart śmieją! Pycha :)
OdpowiedzUsuń