niedziela, 29 marca 2015

smażony łosoś w marynacie musztardowo-miodowej


Smażony na patelni łosoś w marynacie z musztardy, miodu, świeżego imbiru i sosu sojowego. Szybki w przyrządzeniu. Delikatna w smaku ryba... a marynata ostro-słodka. Marynujemy go przez godzinę, a potem smażymy 10 minut.
Mnie zachwycił swoim smakiem. Podałam go z ryżem i prostą sałatką z pomidorków koktajlowych. Można jeść... jeść... i jeść... Chyba wrócę do tego przepisu w przyszłym tygodniu ;-)


Składniki (3 porcje):

ok. 400 g świeżego fileta z łososia (ze skórą)

2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka startego na grubych oczkach tarki świeżego imbiru

1 łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek do posypania

Wykonanie:

Łososia płuczemy, osuszamy i kroimy na 3 kawałki.

W miseczce łączymy składniki marynaty: musztardę francuską i sarepską, miód, sos sojowy, cukier trzcinowy i starty na tarce imbir. Mieszamy dokładnie do czasu, aż marynata będzie miała gładką konsystencję. 

W misce układamy kawałki łososia, zalewamy je marynatą i dokładnie obtaczamy w niej rybę. Odstawiamy na 1 godzinę.

Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy będzie gorąca wkładamy łososia skórą do dołu. Na wierzch ryby wykładamy pozostałą w misce marynatę. Smażymy łososia na średnim ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu przesuwając go lekko, następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 5 minut. 

Podajemy od razu po przyrządzeniu. U mnie z ryżem i sałatką z pomidorków koktajlowych (pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, spryskane odrobiną oliwy z oliwek, oprószone solą i pieprzem)

Smacznego!





1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis