środa, 23 września 2015

sernik z jeżynami


Tego lata często piekłam ciasta z owocami.
Piękne lato pożegnaliśmy delikatnym w smaku sernikiem z jeżynami.
Na moim standardowym spodzie z kakaowych ciastek. Z polewą z białej czekolady. Z dodatkiem proszku budyniowego w masie serowej.
Dobry? Bardzo :-)
Polecam!
Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm):

spód:
250 g herbatników kakaowych
100 g masła
8 kostek mlecznej czekolady (20 g)

masa serowa:
1 kg sera (na serniki - z wiaderka)
1 opakowanie śmietany 18% (200 ml)
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
skórka otarta z jednej cytryny

2 szklanki jeżyn

polewa:
1 tabliczka białej czekolady (100 g)
3 łyżki śmietany 30%
2 łyżki masła

Wykonanie:

Ciastka kruszymy na piasek (w miseczce od blendera). Pokrojone na kawałki masło oraz czekoladę rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy do pokruszonych ciastek. Dokładnie mieszamy i wysypujemy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i dociskamy do dna. Przykrywamy i wkładamy do lodówki.

Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie z wodą. Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 stopni C.

W misce umieszczamy ser, cukier puder, śmietanę, jajka, skórkę otartą z cytryny - miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy proszek budyniowy i mąkę. Ucieramy mikserem tylko do połączenia składników.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię, na której równomiernie rozkładamy jeżyny. Sernik pieczemy przez 50 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim sernik przez 10 minut, po czym uchylamy drzwi piekarnika i wyciągamy ciasto po kolejnych 10 minutach.

W miseczce położonej na garnku z gotującą się wodą rozpuszczamy składniki polewy: białą czekoladę, masło i śmietanę. Polewamy nią wierzch sernika.

Sernik po ostudzeniu najlepiej przechowywać w lodówce. 
Najlepszy na drugi dzień.

Smacznego!



3 komentarze:

Wydrukuj przepis