niedziela, 29 listopada 2015

zapiekany kurczak z jabłkiem i szpinakiem


Po każdej podróży trzeba wrócić do gotowania :-) 
Dzisiaj proponuję przepis na szybki i łatwy obiad. 
Filet z kurczaka zapiekany w piekarniku z jabłkiem i świeżym szpinakiem, w lekkim sosie musztardowo-miodowym. Mięso najpierw lekko podsmażamy na patelni, następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 25 minut. Podaję przepis na 2 porcje, oczywiście z łatwością możecie pomnożyć składniki i zrobić większą porcję.
Bardzo smaczny i lekki obiad. U mnie podany razem z kaszą jęczmienną i surówką.

Polecam :-)

Składniki (2 porcje):

1 duży podwójny filet z kurczaka
1/2 dużego jabłka (twardego i soczystego)
duża garść świeżego szpinaku typu baby
50 g sera pleśniowego typu lazur
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki tymianku
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy (sarepska lub miodowa)
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka oczyszczamy z niedoskonałości, płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (np. na 6 kawałków). Oprószamy go odrobiną soli, pieprzu i tymianku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy kurczaka na dwóch stronach, na każdej po około 2 minuty.

Szpinak płuczemy, z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na małe cienkie plasterki. Ser pleśniowy kroimy na małe kawałki.

Mieszamy dokładnie składniki sosu: 1 łyżkę musztardy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę soku z cytryny, po szczypcie soli, pieprzu i tymianku.

Podsmażonego kurczaka mieszamy z sosem.

W małym naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka, szpinak, jabłko, ser pleśniowy (naprzemiennie). Na wierzch wylewamy resztkę sosu, oprószamy odrobiną tymianku.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy 25 minut.
Podajemy od razu, np. z kaszą lub ryżem oraz surówką.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis