piątek, 4 grudnia 2015

ciasto czekoladowe z burakami


A gdyby tak dodać do ciasta czekoladowego starte na tarce buraczki?
Powstanie smaczne, naprawdę smaczne czekoladowe ciasto.
Ich dodatek sprawi, że ciasto jest wilgotne. 
Świeżość zachowuje jeszcze kilka dni.
Na wierzchu ułożyłam plasterki jabłka.
Bardzo czekoladowe :-)
Spróbujcie koniecznie.
Polecam!


Składniki (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm):

100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
250 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
250 g ugotowanych buraczków*
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Wykonanie:

Ostudzone, ugotowane buraczki ścieramy na tarce na grubych oczkach.
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło i połamaną na kostki czekoladę (cały czas mieszając). Odstawiamy z ognia i studzimy.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, mieszamy.
Do drugiej miski rozbijamy jajka. Dodajemy do nich rozpuszczone masło i czekoladę, cukier i starte buraczki. Ucieramy przez chwilę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i przyprawą do piernika, ucieramy do połączenia składników.
Masę czekoladową przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię, na wierzchu układamy równomiernie cienkie plasterki jabłka.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut.

Smacznego!

* buraczki gotujemy w wodzie, bez dodatku soli (ok. 30 - 40 minut). 



2 komentarze:

Wydrukuj przepis