poniedziałek, 11 kwietnia 2016

szparagi w cieście francuskim


Wiosna! Nareszcie! I pierwsze w tym roku... Co prawda to chyba jeszcze nie czas na ogłoszenie rozpoczęcia sezonu szparagowego... ale nie mogliśmy powstrzymać się :-)
Zielone szparagi owinięte w ciasto francuskie i cienko pokrojone plasterki boczku. Posypane sezamem i suszoną żurawiną. Taki prosty szparagowy klasyk i od niego zaczynam szparagowe przepisy w tym roku. 
Szybkie w wykonaniu, smaczne, w sam raz na kolację. Polecam!


Składniki (6 sztuk):
1/2 pęczka zielonych szparagów
1 opakowanie ciasta francuskiego (z lodówki, w rulonie)
6 bardzo cienkich plasterków boczku
3 łyżki sezamu
garść suszonej żurawiny
2 łyżki mleka
odrobina mleka do posmarowania blaszki

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 220 stopni C.
W tym czasie: szparagi płuczemy, obieramy jeśli skórka z wierzchu jest gruba, odcinamy stwardniałe końcówki. Ciasto francuskie kroimy na 6 równych kawałków (prostokąty). W poprzek układamy na każdym kawałku ciasta po plasterku boczku oraz po 2 lub 3 sztuki szparagów. Zawijamy dość ciasno i układamy na blaszce posmarowanej odrobiną masła i wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta francuskiego smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem i suszoną żurawiną (żurawinę lekko dociskamy do ciasta). Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Szparagi pieczemy około 16 minut, do czasu, aż ciasto ładnie zarumieni się.
Podajemy od razu po upieczeniu.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis