wtorek, 12 kwietnia 2016

leczo z bakłażanem i kiełbasą


Klasyczne węgierskie leczo nie zawiera w swoim składzie mięsa, nie ma też w nim bakłażana. Dzisiaj proponuję trochę zmodyfikowaną wersję. Bakłażan nadaje całości ciekawego smaku, przyprawy je dopełniają, dodatek kiełbasy to z pewnością polskie przyzwyczajenie :-) Najlepiej przygotować wszystkie składniki, dopiero po ich pokrojeniu rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy potrawę.
Smaczne! Polecam!



Składniki (6-8 porcji):
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
2 kiełbasy śląskie
1 duża cebula
1 średniej wielkości bakłażan
1 czerwona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
3 łyżki oliwy z oliwek

przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/2 łyżeczki rozmarynu

Wykonanie:

Paprykę (czerwone i żółtą) oczyszczamy i kroimy w cienkie, dość krótkie paseczki, bakłażana i kiełbasę kroimy w drobną kostkę, cebulę w piórka, a czerwoną papryczkę chilli bardzo drobno. 
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę i podsmażamy ją przez 5 minut, uważając aby nie przypaliła się. Następnie dodajemy paprykę. Smażymy dalej około 5 minut, następnie dodajemy bakłażana, czerwoną papryczkę chilli i kiełbasę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy passatę pomidorową, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy i dusimy około 10 minut. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem.

Podajemy ze świeżym chlebem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis