sobota, 14 maja 2016

koperkowa tarta z rybą, ziemniakami i szparagami


Czas na tartę! Dzisiaj w nadzieniu znajdziemy ziemniaki, które pomagał mi załadować na rower sprzedawca na lokalnym straganie, świeże zielone szparagi kupione już za 8 zł (jeszcze niedawno na Placu Wielkopolskim po 15 PLN), świeża ryba i sporo świeżego koperku. 
A do tego domowa lemoniada... a i ciasto z truskawkami na deser :-)
Tak sobie ostatnio pomyślałam... kupujmy u lokalnych sprzedawców!
Świetny czas na gotowanie! A tarta delikatna w smaku i taaaakaaa dobra :-)
Zdecydowanie... lubię to!
Polecam!
Składniki (na okrągłą formę do tarty):

ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli

farsz:
350 g fileta z białej ryby (bez skóry, np. dorsz, morszczuk, mintaj)
350 g ugotowanych ziemniaków
ok. 7 zielonych szparagów
pół pęczka świeżego koperku
3 malutkie cebule
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 30%
1 jajko
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka masła
sól i pieprz

Wykonanie:

Do miski przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło, jajko, śmietanę i sól. Zagniatamy dość szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, następnie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę lekko natłuszczonej masłem. Dociskamy do dna, wylepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 22 minuty. Wyjmujemy i studzimy.

Świeży filet z ryby o białym mięsie kroimy na małe kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki. Szparagi obieramy i odcinamy końcówki.

Cebulki kroimy w piórka, a czosnek w plasterki. Na małej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, podsmażamy cebulkę około 2 minut, następnie dodajemy czosnek i cały czas mieszając smażymy jeszcze 1 minutę. Koperek drobno siekamy. Do miski rozbijamy jajko, roztrzepujemy je lekko widelcem, dodajemy śmietanę, koperek, podsmażoną cebulę z czosnkiem, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego). Dokładnie mieszamy.

Na przestudzonym podpieczonym cieście układamy plasterki ziemniaków, posypujemy je tymiankiem. Następnie wykładamy kawałki ryby. Całość zalewamy sosem koperkowo-śmietanowym. Na wierzchu układamy zielone szparagi.

Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 30-35 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis