wtorek, 25 października 2016

tarta z dynią, kurczakiem i tymiankiem


Dawno temu umieściłam na blogu przepis na tartę z dynią i kurczakiem... w indyjskim stylu (dość awangardowe zestawienie, prawda? :-) ) Dzisiaj wersja bardziej klasyczna. W domu mamy właśnie "dyniowy tydzień" Wczorajszego dania nie zdążyłam sfotografować, a i dzisiaj zdjęcia musiałam pstrykać w pośpiechu ;-) Tarta szybko znikała z talerzy... 

W dzisiejszej tarcie znajdziecie pyszną dynię, kurczaka, czerwoną cebulę oraz dobrze pasujący do tego zestawienia tymianek. Na wierzchu chrupiące ziarna słonecznika. Świetne zestawienie, w sam raz na jesienne wieczory... z lampką wina koniecznie ;-)
Smacznego!


Składniki (na okrągłą formę do tarty):

kruche ciasto
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
4 łyżki zimnej wody
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

farsz
kawałek dyni obranej ze skóry i z wydrążonym miąższem (około 300 g)
1 pojedynczy filet z kurczaka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
kilka pomidorków koktajlowych
mały kawałek twardego żółtego sera (u mnie grana padano)
1/2 szklanki śmietany 30%
1 jajko
1 łyżeczka tymianku + odrobina do posypania
sól i kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
3 łyżki ziaren słonecznika

Wykonanie:

Zagniatamy kruche ciasto: przesianą przez sito mąkę, masło, żółtko, wodę i sól. Dość szybko, aby zbytnio nie ogrzewać składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Dynię i filet z kurczaka kroimy na małe kawałki, czerwoną cebulę w piórka, czosnek lekko zgniatamy trzonkiem noża i drobno siekamy,
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy cebulę, podsmażamy ją przez około 3 minuty, uważając aby nie przypaliła się. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek, a następnie przekładamy na talerzyk. Na tę samą patelnię wlewamy kolejną łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej dynię. Lekko ją solimy (smażymy około 4 minut). Przekładamy na talerz. Ponownie rozgrzewamy łyżkę oliwy, a następnie podsmażamy kurczaka, przez około 4 minuty, w trakcie smażenia lekko oprószając go solą i pieprzem.

Do osobnej miseczki rozbijamy jajko, lekko roztrzepujemy je i dodajemy śmietanę, starty na tarce żółty ser, 1 łyżeczkę tymianku, po dużej szczypcie soli i świeżo zmielonego kolorowego pieprzu. Mieszamy dokładnie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy je i przekładamy na lekko natłuszczoną formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 18 minut, wyciągamy i zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni C.

Po lekkim przestudzeniu ciasta (5 minut) wykładamy na podpieczony spód kawałki kurczaka, dynię, czerwoną cebulę z czosnkiem. Zalewamy je masą śmietanową, a następnie na powierzchni rozkładamy połówki pomidorków koktajlowych, lekko wciskając je w farsz. Wierzch oprószamy jeszcze dodatkową szczyptą tymianku, soli i pieprzu, Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy wierzch ziarnami słonecznika.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis