niedziela, 29 stycznia 2017

kokosowy pudding z tapioki z konfiturą malinową


Odkryłam ostatnio pudding z tapioki z konfiturą malinową. Pyszny! Zdrowy, mogłabym go jeść i jeść... :-) Aż dziwne, że dopiero teraz pojawia się na blogu. Łatwy w przygotowaniu. Tapioka jest hipoalergiczna, pozbawiona glutenu i cholesterolu. Kasza, która powstaje z manioku coraz częściej pojawia się w naszych sklepach... i dobrze! :-)
Pamiętajcie, że granulki tapioki powinny podczas gotowania stać się przezroczyste. Czas gotowania jest od tego zależny, u mnie około 30 minut. 
Polecam! :-)

Składniki (2 porcje):
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1/4 szklanki tapioki
2 łyżki cukru brązowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego

4 łyżki konfitury z malin
1 łyżeczka wiórków kokosowych


Wykonanie:
Mleko kokosowe wlewamy do małego garnka z grubym dnem. Dodajemy brązowy cukier i zagotowujemy na średnim ogniu. Następnie dodajemy tapiokę oraz ekstrakt waniliowy, na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut, do czasu aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Pudding często mieszamy, uważając aby nie przypalił się. Przelewamy do pucharków, studzimy, a następnie na wierzch wykładamy delikatnie konfiturę z malin. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis