poniedziałek, 23 stycznia 2017

keks czekoladowy


Bardzo słodki keks z dodatkiem mlecznej czekolady. Miękki i delikatny w smaku. Dawno nie jadłam tak dobrego :-) Naprawdę! Po upieczeniu pokroiłam go kostkę, jeśli chcecie możecie przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem - odejmijcie wówczas czubatą łyżkę cukru pudru z przepisu. 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przepis warty polecenia! :-)

Składniki (na prostokątną blaszkę o wymiarach 30x20 cm):
300 g mąki pszennej
250 g masła (w temperaturze pokojowej)
250 g cukru pudru
2 tabliczki mlecznej czekolady (łącznie 200 g)
4 jajka
1/2 szklanki mleka
200 g mieszanki keksowej
100 g suszonych śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki amaretto


Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Mleczną czekoladę rozpuszczamy w misce położonej na garnku z gotującą się wodą, po dokładnym rozpuszczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
Suszone śliwki drobno kroimy, łączymy z mieszanką bakaliową, a następnie dodajemy czubatą łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy.

Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 170 stopni C.

Masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i likier amaretto. Ucieramy mikserem na wolnych obrotach przez około 7 - 10 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy, aż masa będzie puszysta. Dodajemy mleko i rozpuszczoną mleczną czekoladę. Ucieramy przez chwilę i dodajemy w trzech partiach mąkę z proszkiem. Ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie i łyżką dokładnie mieszamy. 

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nożem wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 50 - 55 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis