piątek, 17 marca 2017

budyń z kaszy jaglanej


Wiosna tuż... tuż... Na zdrowe śniadanie lub równie zdrowy deser. Prosty w wykonaniu, naprawdę bardzo dobry w smaku budyń z kaszy jaglanej. U mnie dzisiaj z borówkami. Polecam! :-)


Składniki (4 porcje):
100 g kaszy jaglanej
500 ml mleka
100 ml śmietanki 30%
3 łyżki miodu

owoce do podanie ( u mnie dzisiaj borówki)

Wykonanie:
Kaszę jaglaną moczymy przez chwilę we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. Następnie dokładnie odcedzamy na sicie i mielimy w blenderze/młynku.
W garnku umieszczamy mleko, śmietankę, zmieloną kaszę jaglaną i miód. Zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez chwilę, aż masa zgęstnieje. Przelewamy do miseczek, podajemy z owocami (na ciepło lub schłodzony).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis