sobota, 18 marca 2017

makaron z tartą cukinią i tuńczykiem


W codziennym gotowaniu lubię... prostotę. Makarony dość często goszczą na moim stole. Wymyślam dania, których przyrządzenie trwa niewiele dłużej niż zagotowanie wody i ugotowanie makaronu. Dzisiaj taki właśnie oto przepis. U mnie rigatoni, świetnie sprawdzi się również klasyczne penne. W sosie znajdziemy tartą cukinię, tuńczyka z puszki, czerwoną cebulę, czarne oliwki, czosnek i odrobinę mascarpone. Danie wyraziste w smaku, nam bardzo smakowało. Polecam :-)


Składniki (3 porcje):

300 g makaronu typu penne lub rigatoni (waga suchego makaronu)
1 średniej wielkości cukinia
1 puszka tuńczyka w oleju
20 sztuk czarnych oliwek
1 mała czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mascarpone
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony pieprz, tymianek

parmezan do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie (u mnie rigatoni, czas gotowania 10-11 minut).
W tym czasie przygotowujemy sos: czerwoną cebulę kroimy w piórka, czosnek zgniatamy trzonkiem noża i siekamy dość drobno, cukinię ścieramy razem ze skórką na grubych oczkach tarki, oliwki przekrawamy na pół lub na 3 części, tuńczyka z puszki odsączamy z oliwy.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy cebulę, podsmażamy ją około 3 lub 4 minut, mieszając i uważając aby nie przypaliła się. Dodajemy czosnek, a kiedy jego aromat zacznie unosić się nad patelnią (czyli po chwili :-) ) dodajemy tartą cukinię. Podsmażamy ją około 6 minut, a następnie dodajemy tuńczyka, oliwki, mascarpone, całość przyprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu, a także 1/2 łyżeczki tymianku. Mieszamy, dodajemy odsączony makaron, podsmażamy do czasu, aż całe danie będzie gorące. Przekładamy na talerze, oprószamy startym na tarce parmezanem (odrobiną), od razu podajemy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis