niedziela, 6 sierpnia 2017

babka z borówkami




W borówkowym sezonie upieczcie babkę z borówkami :-) 
Słodka, owocowa, w sam raz na letnie popołudnie... do kawki na tarasie :-) 
Polecam!




Składniki:

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
1 mały jogurt (150 g)
1/2 szklanki oleju
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g borówek

cukier puder do oprószenia babki

Wykonanie:

Borówki płuczemy i osuszamy.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia. Jajka ubijamy mikserem przez kilka minut, do uzyskania w miarę puszystej masy, dodajemy stopniowo cukier i cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem, jogurt, olej i ucieramy do dokładnego połączenia składników.
Do ciasta wsypujemy borówki, delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do foremki na babkę (z dziurką w środku) wysmarowanej odrobiną masła i oprószonej delikatnie bułką tartą. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 55-60 minut.

Studzimy, wyjmujemy z foremki i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis