poniedziałek, 20 listopada 2017

pieczone bakłażany faszerowane kaszą bulgur


Pyszne pieczone bakłażany faszerowane kaszą bulgur. Bakłażany nacieramy marynatą z oliwy, czosnku, kminu rzymskiego i bazylii. Farsz z bulguru wzbogacamy szpinakiem, suszonymi pomidorami oraz upieczonym miąższem bakłażana. Do tego orzeźwiający sos jogurtowo-miętowy. Nie dość, że całość świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda na talerzu. 
Zdecydowanie polecam!
Pycha! :-)

Składniki:

3 bakłażany 
2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, duża szczypta kminu rzymskiego, duża szczypta bazylii, szczypta soli, szczypta pieprzu

farsz
1 szklanka kaszy bulgur (ilość przed ugotowaniem)
2 duże garści świeżego szpinaku
1 czerwona cebula
6 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
1 ząbek czosnku
1/2 małej cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
tymianek, sól, świeżo mielony pieprz
kilka świeżych żurawin

sos jogurtowo-miętowy
2 czubate łyżki jogurtu greckiego, kilka listków świeżej mięty, kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz

Wykonanie:

Bakłażany myjemy, osuszamy i ostrym nożem przecinamy na połówki. Mieszamy składniki marynaty: oliwę z oliwek, rozgnieciony praską czosnek, kmin rzymski, bazylię, sól i świeżo zmielony pieprz. Bakłażany nacinamy w środku (nożem tworząc kratkę, uważając aby nie przeciąć skórki). Nacieramy bakłażany marynatą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy 30 minut. Po przestudzeniu wydrążamy miąższ, który następnie siekamy nożem.

Kaszę bulgur płuczemy w zimnej wodzie. Wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, zagotowujemy, lekko solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut.

Czerwoną cebulę drobno kroimy, cukinię razem ze skórką ścieramy na grubych oczkach tarki, świeży szpinak siekamy nożem, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy czerwoną cebulę, podsmażamy 3 minuty, dodajemy cukinię, mieszamy przez kolejne 2 minuty, dodajemy szpinak, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy dużą szczyptą tymianku, soli i pieprzu. Na końcu dodajemy upieczony miąższ z bakłażanów oraz ugotowaną kaszę bulgur, dokładnie mieszamy (próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy).

Farsz wykładamy do upieczonych bakłażanów. Świeżą żurawinę siekamy nożem i układamy po kilka kawałków na wierzchu farszu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Liście mięty siekamy dość drobno nożem, razem  sokiem z cytryny dodajemy do jogurtu greckiego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Bakłażany podajemy od razu po upieczeniu z sosem jogurtowo-miętowym.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis