środa, 28 sierpnia 2019

minestrone



Owocem dwuletniej podróży po Włoszech Jamiego Olivera jest książka "Jamie gotuje po włosku". Książka z cudownymi przepisami, pięknymi zdjęciami i świetnymi opisami. Jamie gotował z Włoszkami, które podzieliły się z nim włoskimi przepisami.
Wśród nich jest przepis na zupę minestrone z zielonych warzyw. Zupa aromatyczna i przepyszna. U mnie na świeżo ugotowanym bulionie. Palce lizać! 
Lekko zmodyfikowany przepis poniżej. Smacznego! :-)


Składniki (6 porcji):

2 l bulionu
600 g różnych zielonych warzyw, u mnie brokuł i cukinia (mogą być również koper włoski, jarmuż, szparagi, zielony groszek)
1 duża czerwona cebula
2 łodygi selera naciowego
200 g ryżu arborio
1 pęczek świeżego rozmarynu i tymianku (łącznie ok 30 g)
oliwa z oliwek

opcjonalnie do podania pesto czosnkowe:
2 ząbki czosnku
1 cytryna
50 g parmezanu
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Zielone warzywa (u mnie brokuł i cukinia) kroimy na malutkie kawałki. 



Cebulę i seler naciowy drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, podsmażamy na średnim ogniu cebulę i seler ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.Następnie dokładamy ryż arborio i podsmażamy kolejne 2 minuty. Zalewamy całość bulionem, wrzucamy do rondla związany nitką pęczek rozmarynu i tymianku, gotujemy całość ok. 15 minut.

Dodajemy zielone warzywa i gotujemy dalej ok. 15 minut. Można doprawić zupę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Opcjonalnie: dekorujemy zupę po rozlaniu do misek czosnkowym pesto. Czosnek rozcieramy w moździerzu na pastę, dodajemy szczyptę soli, drobno starty parmezan, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny i 4 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis