niedziela, 20 stycznia 2019

zupa z kurczakiem, szpinakiem i marchewką


Prosta zupa na chłodne zimowe dni. Z kurczakiem, szpinakiem, marchewką i ziemniakami. Z dodatkiem odrobiny kuminu, słodkiej i ostrej papryki oraz oregano. Polecam!


Składniki (4 porcje):

2 pojedyncze filety z kurczaka
3 średniej wielkości ziemniaki
3 średniej wielkości marchewki
100 g świeżego szpinaku
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
po pół łyżeczki: kuminu, oregano, słodkiej czerwonej papryki, ostrej czerwonej papryki
duża szczypta brązowego cukru
sól i świeżo mielony pieprz
1/4 szklanki śmietanki 30%
1 litr wody

Wykonanie:

Filety z kurczaka płuczemy i kroimy na małe kawałki. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę, a marchewkę w talarki. Cebulę kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy trzonkiem noża i siekamy. Do garnka wkładamy kurczaka, marchewkę, ziemniaki, cebulę, czosnek, liście laurowe. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy pół łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz, gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy kuminem, słodką i ostrą papryką, oregano i cukrem oraz dodajemy liście młodego szpinaku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy śmietankę (wcześniej zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy). Doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis