wtorek, 3 marca 2020

deser z jabłkami, mascarpone i kawą


Prażone jabłka z cynamonem.
Delikatny krem z mascarpone i śmietanki. 
Biszkopty maczane w kawie i amaretto.
Pachnie pięknie. Równie dobrze smakuje :-)
Polecam!


Składniki (6 porcji):

250 g serka mascarpone
200 g śmietanki 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
mała filiżanka mocnej kawy
5 łyżek likieru amaretto
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
10 podłużnych biszkoptów


Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy drobno. Prażymy je na patelni ok. 10 minut, pod koniec dodając cynamon.

Mascarpone, śmietankę i cukier puder ucieramy mikserem do uzyskania gęstego kremu.

Kawę mieszamy z likierem amaretto. Biszkopty kruszymy na drobniejsze kawałki, zanurzamy na chwilkę w kawie.

W szklankach lub pucharkach umieszczamy warstwy kremu, jabłek i biszkoptów (u mnie najpierw połowa jabłek i biszkoptów, krem, pozostałe jabłka i biszkopty). 
Przykrywamy szczelnie i umieszczamy w lodówce do schłodzenia.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis