poniedziałek, 2 marca 2020

makaron z dynią i fasolką szparagową



Smaczne, szybkie danie z makaronu, dyni i zielonej fasolki. Do tego pomidorki koktajlowe i suszone pomidory. Zioła... tymianek i rozmaryn.... koniecznie świeże.
Polecam!



Składniki (4 porcje):
3 kubki makaronu rurki (odmierzamy suchy makaron)
500 g dyni
200 g zielonej fasolki szparagowej
10 pomidorków koktajlowych
ok. 8 suszonych pomidorów
1 mała czerwona cebula
1/2 szklanki śmietanki 30%
po gałązce świeżego tymianku i rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeżo mielony pieprz

parmezan do oprószenia dania

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente.



Dynię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy na małe kawałki.

Zieloną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut. Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.


Czerwoną cebulę drobno kroimy. Podsmażamy ją kilka minut na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojoną dynię. Na patelnię wrzucany też gałązki tymianku i rozmarynu (ja związuję je nitką, po przygotowaniu dania wyciągam). Smażymy ją na średnim ogniu około 12 minut, dość często mieszając. Dodajemy fasolkę szparagową, pomidory suszone, pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Mieszamy, smażymy dalej około 3 minut. Dodajemy ugotowany makaron i śmietankę, dokładnie mieszamy, podgrzewamy danie.



Wykładamy na talerze. Oprószamy startym na tarce parmezanem.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis