sobota, 25 kwietnia 2020

makaron z pesto z pietruszki


Ostatnio staram się robić zakupy z dostawą do domu. W tym tygodniu przyjechała nowa dostawa warzyw i owoców. Zamówiłam m.in. skrzyneczkę różnych warzyw i owoców, których skład wybierał sprzedawca. W ten sposób otrzymaliśmy ogromny, pięknie pachnący pęczek natki pietruszki. Przez chwilę zastanawiałam się co mogę z niej wyczarować. I tak powstało pesto z pietruszki, które w smaku nas zadziwiło. Proste, szybkie, dość tanie danie - strzał w dziesiątkę :-)
Pesto z pietruszki trafia do naszego stałego menu :-)
Polecam!


Składniki (na 4 porcje):

duży pęczek natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwek
4 czubate łyżki płatków migdałowych (lub orzechów)
4 czubate łyżki tartego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku

dodatkowy tarty parmezan do oprószenia dania

makaron (500 g): tagliatelle, spaghetti lub inny. Na zdjęciach włoski makaron reginette


Wykonanie:

Natkę pietruszki płuczemy, osuszamy i odcinamy grube łodyżki. Grubo kroimy. Następnie umieszczamy ją w garneczku razem z pozostałymi składnikami: zgniecionym i pokrojonym ząbkiem czosnku, oliwą z oliwek, płatkami migdałowymi, tartym parmezanem oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Blendujemy całość tak długo, aż uzyskamy w miarę gładką konsystencję. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem (pesto jest mocno wyraziste w smaku - nie trzeba używać dużej ilości przypraw).

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, dodajemy pesto z pietruszki oraz kilka łyżek wody, w której gotował się makaron (nawet 1/4 szklanki). Dokładnie mieszamy, przekładamy na talerze, oprószamy tartym parmezanem i od razu podajemy.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Staram się jeść teraz więcej pietruszki (pozimowe poziomy żelaza :D), ale już mi brakuje pomysłów na włączanie jej do codziennej diety. Nie pomyślałam o przerobieniu jej na pesto, genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Miły komentarz, dziękuję i smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis